Fent és Lent – Telemundo

El Cuerpo del DeseoA Telemundo 2001 óta gyárt telenovellákat, első novellája a Magyarországon is bemutatott Amantes del Desierto volt. A csatorna sikerét az újszerű történeteknek, a kiváló képminőségnek és az amerikai hangulatnak köszönheti, ezt pedig igencsak kedvelik a kereskedelmi tévék vezetői. A legnagyobb sikerük a Pasión de Gavilanes volt, ami számtalan országban végzett a népszerűségi listák élén, sőt, ezt a novellát importálták a legtöbb helyre is. A sikerességi listán mindenképp meg kell még említeni a Tierra de Pasionest, ami köszönhetően Gabriela Spanic hírnevének, számtalan helyre eljutott. Büszke lehet még magára a La Tormenta és az El Cuerpo del Deseo is. Az újabb telenovellák – El Rostro de Analía, Dona Barbara, Sin Senos No Hay Paraiso – pedig már most igencsak kedveltek a külföldi televíziókon is, és ez csak a jéghegy csúcsa: hiszen alig egy éve készültek. Az biztos hogy ez a három novella klasszikussá válik majd az évek során..
Természetesen a Telemundo is gyárt sikertelen telenovellákat, a legnagyobb bukás a La Traición volt. A novella nézettségi mutatói a mélyben voltak, Mario Cimarro sztárallűrjei nehezítették a forgatásokat, de a legnagyobb gond financiális volt: a korhű jelmezek, a régi hangulat előidézése rengeteg költséget felemésztett. Ugyanez volt a veszte a Zorro-nak is, de ez a novella a külföldi tévéken nagy sikereket ért el, ráadásul a költségek egy részét a koprodukciós partner, a Televisa állta, így valamelyest csökkent a Telemundo vesztesége. Nagy sikertelenség volt továbbá a Magyarországon is bemutatott Sin Vergüenza, ami megpróbálta a lehetetlent, Szex és New York hangulatot varázsolni egy telenovellába…
Összeségében a Telemundo-ról elmondható, hogy az újító szándék keretében néha mellényúlnak, de a jövő az övék…

    • DonNyunyó
    • 2009 08 15

    A képi világot leszámítva kifejezetten unalmas novellákat gyárt a Telemundo. Nem tudom, hogy miért van ez, de én csak néhány esetben tudok élvezni egy új telenovellát:
    a) ha a Televisa gyártja és szinte az összes arcot ismerem belőle
    b) lendületes, újszerű és/vagy újító a történet, a megvalósítás
    c) egy korábbi, általam már ismert sorozat remake-jéről van szó
    d) a Globo TV gyártja – a brazil tévétársaság minőségét senki sem tudja hozni

    (Kifejezetten utálom a venezuelai és az argentin sorozatokat, na meg az olyanokat is, amelyekben nincs kiemelve egy fő szerelmespár. Régen nagyon meglepődtem, amikor láttam azt a három perui sorozatot, amit leszinkronizáltak magyarra, egész szép lett mind3.)

    • Tibi
    • 2009 08 15

    Hát, nemtudom, szerintem a Telemundo novellái nem unalmasak, de ez ízlés kérdése 🙂
    Egyébként én is a Televisa novelláit preferálom, egy Querida Enemiga hangulatot egy Telemundo sem tud visszaadni.
    Azonban, ha megnézed hogy pl.: a magyar csatornák miket vásároltak az utóbbi években, láthatod hogy Telemundo nyert leginkább:
    – tv2: Zorro, Anita no te rajes, La Traición
    – rtl: Tierra de Pasiones
    – cool: Sin senos no hay paraiso, El rostro de analía

    Televisa premier csak a romanticán (Querida Enemiga, Destilando Amor) és a story tv-n (Candy) volt az utóbbi években, annak előtte meg a La fea más bella, 2006ban a Viasat3on.

    Én mellesleg annak örülnék ha a Televisa lenne előnyben itton, de sajnos nem én döntök :s

  1. No trackbacks yet.

Hozzászólás